Featured Project- Mahtomedi Kitchen Remodel

From the day she moved in, Paige hated her kitchen. And, yes, that’s the word she used. Paige loves to cook and entertain, but the design of her existing kitchen left everyone huddled around a tiny cooking area. Paige also had a seldom used dining room and an almost never used front sitting area. On top of that, the current layout had little in the way of kitchen storage space.

After nearly six months and dozens of revisions, plus numerous visits to existing home kitchens, a plan was laid out. It was decided to move the dining room to the front sitting area and double the size of the kitchen.

There were a few obstacles that the new design had created. One of the walls that was scheduled to be removed housed the intercom system, a heat run, and the plumbing vents and wastes from the upper level. The new walls to rerun all these items into, were two- 20” walls. That left almost no space for light switches or structural backing to hang the new cabinets. In addition, the basement was finished, so all the electrical, plumbing, and heating had to be run from the main floor by pulling up the existing sub floor.

The end result is spectacular.

  • Guests can easily place their shared dishes on the expansive island while engaging in casual conversation without crowding the host’s working area.
  • Custom cherry cabinets, Cambria countertops, and the tile backsplash are all contrasting in color, yet are uniquely harmonized with each other.
  • The island – while sizable – symmetrically balances the main wall of cabinets to create a wonderfully spacious work area.
  • An elevated seven foot breakfast bar allows guests to sit and watch the master chef piece together the ingredients for a gourmet meal.
  • Two – three foot lower sections on either side of the elevated bar allow Paige’s two boys to stand and help her make cookies.
  • An ample pantry with pullout shelves houses all the canned goods, breakfast cereals, and baking supplies.
  • A hidden pullout puts the needed spices quickly into chef’s hands to complete the meal.
  • The buffet area, complete with a Wolf warming drawer, is flanked by the existing windows where natural light compliments the new bench seats and open book shelves which give ample room to house cooks books and kitchen knickknacks.
  • The bar area creates a subtle break between the kitchen and the living room, allowing guests to mingle effortlessly from one room to the other.

Paige loves her new kitchen!

Good Luck

Jason- J Carsten Homes